A A A


Ansamblul Mănăstirii

Altarul de vară Birouri Casa cu paraclis Casa pentru pelerini Crucile Incinta – grădina Obstea Mănăstirii Strâmba Pangar Paraclisul


Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

Reconstrucția

Reconstrucția

Străvechea vatră monahală s-a reactivat dupa anul 1990 revenind la credința străbună dreptmăritoare, care a fost interzisă timp de aproape 300 de ani.
Odată cu reorganizarea obștii monahale s-a reparat biserica, singura construcție care a rezistat în timp. De asemenea s-a construit un corp de chilii cu stăreția, trapeza, un mic paraclis și camere pentru cazarea pelerinilor.
S-a ridicat un altar pentru slujbele din timpul verii când, prin numărul mare de pelerini, biserica devine neîncăpătoare.


Ansamblul Mănăstirii

Ansamblul Mănăstirii

Biserica de lemn- monument istoric, deja pomenită, cu hramul „Sfântul Gheorghe”. A fost restaurată ultima dată în anul 2005, fiindu-i înlocuit acoperișul.
Casa monahală cu Paraclis - construită între 1999-2001. A fost sfințită la 15 august 2001 de către Preasfințitul Petroniu, la acea vreme arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, iar actualmente episcop al Sălajului. Cuprinde Paraclisul cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Acesta este unul din cele trei hramuri ale mănăstirii. În acest Paraclis se săvârșesc sfintele slujbe zilnice după rânduiala monahală. De asemenea, cuprinde chilii - camere de locuit pentru viețuitorii mănăstirii, dar și Stăreția.
Arhodaricul și Trapeza mănăstirii – construite între 2003-2005. Cupride, la parter, bucătăria, cămara și trapeza (sala de mese) mănăstirii, iar etajul este dedicat camerelor de locuit pentru pelerini. Sunt aici 7 camere cu câte 3 locuri și băi.
Altarul de vară - construit în 2004-2005 are hramul „Izvorul Tămăduirii”. Aici se slujește pe timp de vară și la marile hramuri, când la slujbele în sobor numărul preților este mare, iar credincioșii vin în pelerinaj din ce în ce mai mulți.
Centrul de asistență socială „Sfânta Maria” construit între 2006-2007 deservește din punct de vedere social și spiritual pe cei ce trec pragul mănăstirii, oamenii în nevoi sau împresurați de necazuri primind aici asistență. Li se oferă hrană la trapeze mănăstirii. În Centru sunt 4 camere cu câte 3 paturi fiecare, fiind o construcție cu un nivel, având un hol mare și existând și aici băi.
Centrul cultural-misionar „Sfântul Pahomie de la Gledin” a fost construit în perioada 2010-2011 și cuprinde la parter o bibliotecă, o sală de lectură și un spațiu administrativ. Acest centru se dorește a fi o continuare în timp a rolului cultural al mănăstirii, afirmat în vremurile când aici era vechea școală transilvană. De asemenea, etajul acestei clădiri, cuprinde camere amenajate pentru primirea pelerinilor care vizitează mănăstirea. Aici sunt cazați pe perioada de vară elevii care participă la taberele de cateheză organizate de mănăstire.
Mănăstirea are o mini-grădină zoologică, în care sunt crescute păsări cum ar fi porumbei, papagali sau păuni. A fost amenajat și un parc dendrologic ce cuprinde arbori, arbuști și diferite specii de flori, acesta fiind realizat în colaborare cu Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou.
Cel mai însemnat proiect aflat în derulare este construcția bisericii mari a mănăstirii. Piatra de temelie a fost pusă de Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii în anul 2009. Ridicarea acestei biserici a devenit necesară întrucât spațiile liturgice au devenit neîncăpătoare pentru credincioșii pelerini care caută alinare și liniște în acest loc binecuvântat.


Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro